2019-05-22 22:07:42

Tragom marijanskih svetišta Đakovačko – osječke nadbiskupije

Danas je bila terenska nastava u sklopu projekta osmog razreda pod nazivom Marijanska svetišta Đakovačko – osječke nadbiskupije.

Detalje o svemu pročitajte klikom na opširnije.

Naša nadbiskupija ih broji pet (Ilača, Aljmaš, Dragotin, Šumanovci, Slavonski Brod), a mi smo se odlučili otići u Svetište Utočište Gospe od Aljmaša.

   

 

Tamo nas je dočekao župnik, vlč. Ante Markić, upravitelj Svetišta punih 45 godina. U zanimljivom izlaganju saznali smo kako je od prvog spomena Svetišta, 1704. do danas sagrađena već četvrta crkva po redu. Tamošnji puk vjeran Bogu i Gospi odolijevao je Turcima, požaru, a i neprijatelju u Domovinskom ratu. Ona je, naime, dokaz da dobro pobjeđuje zlo te ljubav, mržnju.

    

Crkva kakva je danas, izgrađena je 2004. te svake godine kroz Svetište prođe oko 80 000 vjernika. Potom smo se uputili prema Osijeku gdje smo se i okrijepili u dobrom i znanom nam McDonaldsu. Poslije ručka otišli smo u obilazak Strossmayerove konkatedrale sv. Petra i Pavla. To je danas najviša zgrada u Hrvatskoj izvan Zagreba. U nju stane i više od 3000 vjernika. Sagrađena je od 3 500 000 opeka, a ima i oltare od kamena u boji. Ima četiri zvona koja zajedno teže 5208 kg. 1991. godine, tijekom Domovinskog rata crkva je bila teško oštećena, ali poslije i obnovljena.

   

 

Proveli smo zajedno jedno lijepo poslijepodne i to u otkrivanju duhovnog blaga dragog nam zavičaja.

 

Gospo Aljmaška, moli za nas! 

Gospo od Utočišta, moli za nas!

vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković

 


Osnovna škola "dr. Franjo Tuđman" Šarengrad