2021-03-29 22:21:03

Projekt Andersenove bajke za Međunarodni dan dječje knjige

2. razred u Šarengradu realizirao je razredni projekt Andersenove bajke tijekom ožujka koji je posvetio obilježavanju Međunarodnog dana dječje knjige 2. travnja.
Na projekt smo se odlučili jer je Hans Christian Andersen pisac bajki koje su lektira u 2. razredu. Cilj projekta je bio upoznati Hansa Christiana Andersena i njegove bajke te razvijati interes za čitanje knjiga. Pronašli smo niz zanimljivosti o životu H. C. Andersena a jedna od njih je kako se na njegov rođendan svake godine obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Napisao je više od 150 priča za djecu i njegove bajke su prevedene na četrdesetak različitih jezika.
Zadatak je bio pročitati sve bajke H. C. Andersena u njegovoj knjizi Bajke. Nakon toga smo analizirali nestvarne likove i događaje kao i poruke kojima nas bajke poučavaju. Proveli smo i istraživanje na temu: Koje bajke H.C. Andersena su najomiljenije među učenicima razredne nastave u našoj školi?

U obradi bajke Ružno pače imali smo korelaciju s Engleskim jezikom i upoznavanjem novih riječi kroz tu bajku. Na satima Likovne kulture izrađivali smo ilustracije i stripove pročitanih bajki. A na Matematici smo rješavali zadatke Andersenove matematike. Na kraju smo uzeli našu čarobnu olovku i po uzoru na Andersena napisali vlastitu bajku „Dječak i vještica“ koju smo kasnije ilustrirali i stvorili istoimenu slikovnicu.
Sve naše ostvaraje prikazali smo na panou koji smo postavili u školi. Rad na projektu smo prezentirali na roditeljskom sastanku.

učiteljica Jadranka Boban

   

 


Osnovna škola "dr. Franjo Tuđman" Šarengrad