2021-06-07 20:50:00

Doček plastične kornjače i sudjelovanje u EKO radionicama

U starogradskoj jezgri grada Iloka organiziran je svečani doček plastične kornjače, a u njezinom dočeku sudjelovali su učenici razredne nastave naše matične i područnih škola u pratnji svojih učiteljica, učitelja i ravnateljice. 

Izložba pod nazivom Plastic Sea Turtle koju su izgradili studenti Umjetničke akademije u Zagrebu pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk zamišljena je kao otvorena turneja po hrvatskim gradovima kojom se želi ukazati na problem zagađenja mora, rijeka i jezera plastikom kao i problem što morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, stradavaju od gušenja plastikom.

   

U sklopu dočeka organizirane su kratke edukativne radionice vezanim uz brigu o okolišu. Naši učenici sudjelovali su u radionici pod nazivom Otpad razvrstaj, okoliš sačuvaj.

U prvom edukativnom dijelu učenici su utvrdili znanja o razvrstavanju otpada i izradili prigodni plakat. Nakon toga su sudjelovali u dramatizaciji glumeći male ekologe koji razvrstavaju otpad i ukrašavali kostime šarenim cvjetićima.

Na kraju su sudjelovali u izradi vijače od plastičnih vrećica te su tako naučili jednostavan i zanimljiv način iskorištavanja već korištenih plastičnih vrećica za izradu novog praktičnog predmeta nove namjene i to za zabavu i rekreaciju. Ujedno, saznali su koliko i na koji način plastične vrećice zagađuju naš okoliš, koje su moguće alternative štetnim plastičnim vrećicama te kako i sami mogu pomoći okolišu jednostavnom promjenom vlastitih navika.

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom. Možete ih pregledati u Foto-galeriji na poveznici.

učiteljica Adrijana Leko


Osnovna škola "dr. Franjo Tuđman" Šarengrad