preskoči na sadržaj

Osnovna škola "dr. Franjo Tuđman" Šarengrad

Login
Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Korisne poveznice

Anketa
Odlučite se i glasajte za najomiljeniji predmet u školi..
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 11. 2009.

Ukupno: 142138
Ovaj mjesec: 698
Ovaj tjedan: 181
Danas: 15

POGLEDAJTE NAŠ NAGRAĐENI FILM

 

 

 

 

Za sve objavljene informacije i fotografije na web stranicama Osnovne škole dr. Franjo Tuđman Šarengrad   postoje pisane suglasnosti za njihovo objavljivanje sukladno Općoj direktivi o zaštiti osobnih podataka

 

 

Događanja...
Dan državnosti
Adrijana Leko / datum: 29. 5. 2020. 18:54

Prigodom obilježavanja Dana državnosti svi učenici su na početku nastavnog sata Vjeronauka uvodnu molitvu posvetili nakani za domovinu. Uz molitvu i razgovor poslušali su pjesmu Moja domovina u izvedbi klape sv. Juraj.

vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković

 

Dana 29. svibnja 2020 učenici 4. razreda u Bapskoj obilježili su Dan državnosti. Na samom početku slušali su himnu Lijepa naša domovino. Nakon toga su čitali prigodni tekst i pjesmu Moja domovina koju je napisao Antun Mihanović. Na kraju su učenici sastavjali i pisali stihove o svojoj domovini. 

učiteljica Maja Karačić

Kako bi obilježili ovaj važan datum, rođendan Republike Hrvatske, učenici 3.r. PŠ Bapska na početku radnog dana slušali su himnu Lijepa naša domovino. Na satu hrvatskog jezika pisali su pismeni sastavak ili pjesmicu na temu Moja domovina. Neke od njihovih uradaka pogledajte u nastavku.

učiteljica Ksenija Zaborsky

Učenici 2.razreda ovaj dan su bilježili integriranjem nastavnih sadržaja iz Prirode i društva i Sata razrednika. Upoznavanjem sa simbolima domovine: zastavom, grbom i himnom upoznali su važnost obilježavanja 30. svibnja - državnog praznika kojeg slavimo kao rođendan naše domovine. Nastavne sadržaje upoznavali su kroz digitalne materijale na IZZI platformi: slušanjem himne, bojanjem hrvatskog grba u digitalnom alatu te slaganjem slagalice (puzzle) upoznali su važnost ovih simbola za svakog pripadnika hrvatskog naroda. Ostvarenost ishoda na kraju su provjerili digitalnim kvizom znanja (Wordwall).

učiteljica Adrijana Leko

 


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Adrijana Leko / datum: 26. 2. 2020. 23:43

Učenici razredne nastave naše PŠ Bapska zajedno sa svojim učiteljicama M. Karačić, A. Leko i K. Zaborsky ove su godine posljednje srijede u veljači obilježili Dan ružičastih majica. Na nastavi Hrvatskoga jezika učiteljice su s učenicima razgovarale o vršnjačkom nasilju i borbi protiv njega kao i oblicima u kojima se sve vršnjačko nasilje pojavljuje. Nakon toga zajedno su pogledali animirani film "Rock, Scissors, Paper" te obratili pozornost na oblike nasilja koje su učenici uočili i prijedlogu rješenja takvih nepoželjniih oblika ponašanja. Nastavni sat medijske kulture završili su izradom ružičastih majica s porukom protiv vršnjačkog nasilja.

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji.


[OPŠIRNIJE]Nastava pod maskama u PŠ Bapska
Adrijana Leko / datum: 25. 2. 2020. 23:21

I ove godine učenici razredne nastave naše područne škole nastavni dan pokladnog utorka proveli su pod maskama. Vile, vještice, liječnici, superheroji zavladali su hodnicima i učionicama naše škole. Tijekom integriranog dana učenici su opisivali svoje maske, pjevali, plesali te razmišljali o metematičkim maskenbalskim zadatcima.

Najveće oduševljenje izazvala je maskirna povorka koja se po završetku nastave uputila u šetnju selom. Predvođeni svojim učiteljicama M. Karačić, A. Leko i K. Zaborsky učenici su posjetili obitelj Šomoljanski te ih razveselili kratkim druženjem uz pjesmu. Domaćini su učenike, kao što je i običaj za dobre maškare, darivali osvježenjem i slatkišima. 

Tijekom obilaska sela maskirana povorka posjetila je i obitelj Brandibur s kojima se također zadržala u kraćem druženju i koji su mališane darivali slatkišima i sokovima. 

Po povratku u školu učenici su sudjelovali u osmišljenim aktivnostima od kojih je najveće oduševljenje izazvala dramatizirana igra "Cirkus Cirkusić" u kojoj su sudjelovali svi učenici spretno predstavljajući svoje maske i pokazujući različite vještine i sposobnosti.

Sve fotografije možete pogledati u foto-galeriji.


[OPŠIRNIJE]Ljubav u Bapskoj
Zdravka Barešić / datum: 17. 2. 2020. 09:07

„Ljubav je život.  Ako propustite ljubav, propustili ste život!“

Leo Buscaglia

 


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg interneta u PŠ Bapska
Zdravka Barešić / datum: 12. 2. 2020. 09:24

Dana 11. veljače 2020. godine učenici razredne nastave, učiteljice i učitelj PŠ u Bapskoj, na satu razrednika, obilježili su Dan sigurnijeg interneta.


[OPŠIRNIJE]Posjet gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok
Zdravka Barešić / datum: 10. 2. 2020. 09:45

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok u petak, 7. veljače 2020. godine, održan je sat lektire s 3.razredom Osnovne škole dr. F. Tuđman, područne škole Bapska. Učiteljica Ksenija Zaborsky dogovorila je suradnju s knjižničarkom Marinelom Ripić, koja je osmislila obradu lektire „ Vlak u snijegu“.


[OPŠIRNIJE]Moto Mrazovi u PŠ Bapska
Adrijana Leko / datum: 23. 12. 2019. 22:45

Dana 20.12.2019. po prvi puta Moto Mrazovi iz MK Ilok posjetili su našu školu.
Organizacije su se prihvatile učiteljica Ksenija Zaborsky i vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković uz pomoć i dobru volju članova MK Ilok. Učenici su ih dočekali pljeskom, vriskom i pjesmom. Dočeku su prisustvovale ravnateljica škole Vlatka Sirovica, prof. i pedagoginja Marija Kovač. Ravnateljica je pozdravila sve prisutne i svima čestitala Božić. Nakon pozdrava i kratkog predstavljanja moto mrazova slijedilo je slatko iznenađenje – podjela paketića. Zatim fotografiranja (fotografije možete pogledati u galeriji) i vožnja s Moto Mrazovima ulicama sela. Učenici su motoristima poklonili blagoslovljene anđelčiće s porukom. 

Zahvaljujemo roditeljima koji su došli i zajedno sa svojom djecom uživali. Zahvaljujemo članovima MK Ilok koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme i pokazali veliko srce te darivali najmlađe prigodnim paketićima.

Učiteljica Ksenija Zaborsky


[OPŠIRNIJE]Sveti Nikola u PŠ Bapska
Adrijana Leko / datum: 6. 12. 2019. 19:30

Ove godine 6.prosinca učenici su zajedno sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljicom dočekali svetog Nikolu. Nakon zajedničkog sata vjeronauka svi su se okupili u holu škole. Dočeku su se pridružile ravnateljica Vlatka Sirovica, prof. i pedagoginja Marija Kovač. Uz pjesmu i recitacije te spontani razgovor dozivali su svetog Nikolu koji je ove godine bio pravo iznenađenje. Ipak, najveće iznenađenje bile su pune vreće slatkih darova koje je Nikola ovom prigodom podielio našim najmlađim đacima.

Ovim putem u ime svih učenika i učiteljica zahvaljujemo gradu Iloku na ovoj slatkoj donaciji.

A. Leko


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Adrijana Leko / datum: 18. 11. 2019. 10:05

Učenici i učiteljice PŠ u Bapskoj Dan sjećanja  na žrtvu Vukovara obilježili su integriranim nastavnim danom.

Tematskim sadržajima na satima hrvatskog jezika, matematike, engleskog jezika, likovne kulture i sata razrednika učenici su upoznali povijesne sadržaje o Domovinskom ratu i Vukovaru.

Nakon nastave u Maloj koloni sjećanja posjetili smo spomenik braniteljima. Paljenjem lampiona i molitvom odali smo počast svim braniteljima i civilima, koji su svoje živote  položili na Oltar domovine tijekom Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Sve fotografije možete pregledati u foto-galeriji na poveznici.

 učiteljica Maja Karačić


[OPŠIRNIJE]Blagdan Svih svetih u PŠ Bapska
Adrijana Leko / datum: 31. 10. 2019. 18:45

Blagdan Svih svetih učenici razredne nastave PŠ Bapska obilježili su na prigodan način. Suodnosom nastavnih predmeta s vjeronaukom nastavne sadržaje proučavali su s različitih strana te u pratnji svojih učiteljica M.Karačić, A. Leko, K. Zabrsky i vjeroučiteljice M. Bošnjaković posjetili su mjesni križ te upalili lampione za sve pokojne posebno za one za koje nema tko moliti i upaliti svijeću.

vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković


[OPŠIRNIJE]Volontiramo: Zasadi drvo, ne budi panj!
Adrijana Leko / datum: 25. 10. 2019. 16:40

Povodom velike kolektivne sadnje drveća koja se od 25.- 27.listopada održava diljem Hrvatske pod sloganom "Zasadi drvo, ne budi panj" učenici razredne nastave naše područne škole zajedno sa svojim učiteljicama K.Zaborsky, A. Leko i M. Karačić danas su tijekom prijepodneva zasadili šest mladih stabala. Riječ je o sadnicama tuje koje su posađene u školskom dvorištu i koje će, nadamo se kroz koju godinu, na zelenoj površini školskog igrališta davati ugodnu hladovinu. Učiteljice i učenici priključili su se volontirenjem u ovoj akciji na poticaj koordinatorice Mateje Probojčević koja je ispred Građanske inicijative koordinirala tijekom radova u Bapskoj.

Zahvaljujemo se djelatnicima Javnih radova Ilok koji su učenicima pomogli u obavljanju ovog odgovornog posla kojim se želi istaknuti važnost i dobrobit drveća i zelenila kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom, možete ih pregledati na ovoj poveznici u foto galeriji.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Dan policije
Adrijana Leko / datum: 30. 9. 2019. 23:34

Učenici razredne nastave naše matične i područnih škola povodom blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije u nazočnosti ravnateljice V.Sirovica, svojih učiteljica J.Boban, M.Jurgec, M. Maračić, A.Leko i K.Zaborsky i učitelja D.Prskala u iločkoj starogradskoj jezgri prisustvovali su obilježavanju Dana policije.Tom prigodom interventni vod policije je na poligonu izveo je niz pokaznih vježbi kojima su se oduševili i učenici i učitelji. 

Osim pokaznih vježbi učenici su u neposrednoj stvarnosti upoznali zanimanje policajac/policajka kroz poučna interaktivna predavanja pripadnika MUP-a o njihovom radu. Imali su prilike upoznati granične policajce koji se brinu za očuvanje državne granice, saznali su što radi kriminalistički rod policije te čemu služi Shengenski bus. Veliko zanimanje kod učenika izazvalo je oružje koje policija koristi u svome radu kao i pribor kojeg koriste za otkrivanje krivotvorina. Svima se posebno svidjela vožnja policijskim kombijem od škole do Iloka i natrag u kojemu su u opuštenom razgovoru s djelatnikom policije postavljali mnoga pitanja.

Ovom prilikom zahvaljujemo PP Ilok na suradnji u organizaciji za sudjelovanje naših učenika na ovakvom iznimno poučnom i nezaboravnom iskustvu.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Hrvatski olimpijski dan 2019.godine
Adrijana Leko / datum: 10. 9. 2019. 20:34

Povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana koji se slavi svake godine 10.rujna, učenici naše područne škole Bapska zajedno sa svojim učiteljicama Adrijanom Leko, Ksenijom Zaborsky i Majom Karačić na nogometnom igralištu NK Hajduk Bapska organizirali su sportske aktivnosti. Učenici su se nakon obaveznog razgibavanja u kraćem interaktivnom razgovoru podsjetili važnosti olimpijskih sportova za održavanje sportske ravnoteže u svijetu te na olimpijska znamenja i simbole: olimpijske krugove, olimpijsku baklju i medalje. Naglasak je stavljen na uspješne hrvatske olimpijce koje učenici poznaju te i na olimpijsko geslo: Važno je sudjelovati, ne pobijediti! koje nam koristi i u drugim situacijama u kojima se svakodnevno nalazimo, ne samo i nužno u sportu.

Nakon toga svi učenici sudjelovali su u kross trčanju, a za kraj aktivnosti učiteljice su pripremile nekoliko olimpijskih igara Dječje olimpijade u kojima su se učenici natjecali podijeljeni u ekipe. 

Ovakvim danima učiteljice žele potaknuti svoje učenike na važnost tjelesnih aktivnosti u svakodnevnom životu kao i aktivnog boravka na svježem zraku te međusobnog druženja učenika kroz zajedničke igre.

učiteljica Adrijana Leko


[OPŠIRNIJE]Zadnji dan škole 2019.
Adrijana Leko / datum: 15. 6. 2019. 20:22

Zadnji dan nastave u školskoj 2018./2019.godini učenici naše područne škole obilježili su zajedničkim druženjem i svečanom školskom priredbom kojoj su nazočile ravnateljica škole V. Sirovica, prof., pedagoginja škole M. Kovač te brojni roditelji i uzvanici.

Pjevački zbor pod ravnanjem voditeljice M. Bošnjaković izveo je prigodne pjesme, a učenici su osim pjevanja pokazali i najbolje što znaju od recitiranja i glume. Svaki razred je sa svojom učiteljicom pripremio prigodne recitacije, a bilo je tu i recitala, igrokaza kao i pokazivanja što su naučili tijekom godine na nastavi njemačkoga jezika.

Na kraju priredbe učenici 4.razreda kraćim govorom oprostili su se od svoje učiteljice A. Leko te su je iznenadili prigodnim poklonom. Učiteljica je u kratkom obraćanju zahvalila roditeljima na suradnji tijekom sve četiri godine, a učenicima poklonila slatke teglice istaknuvši kako u njih trebaju zaviriti svaki puta kada im u životu bude teško. Ako osjete neku gorčinu neka se zaslade sadržajem teglice, neka uvijek idu naprijed i zastaju samo da se osvrnu jesu li napredovali. Tada će u životu biti zadovoljni i oni i svi oko njih jer će dokazati da su vrijedni i pošteni.

  

Nakon toga svi nazočni su odgledali kraći film koji je bio prikaz rada učenika tijekom 4.godine njihovog školovanja te su na kraju svega proveli kraće vrijeme u zajdničkom druženju.

Fotografije s ovog događanja možete pogledati u foto galeriji na poveznici, a u nastavku pogledajte film o našim četvrtašima.


[OPŠIRNIJE]Škola rolanja u PŠ Bapska
Maja Karačić Adrijana Leko Ksenija Zaborsky / datum: 5. 6. 2019. 18:18

Dana 5.lipnja 2019. našu PŠ u Bapskoj posjetili su predstavnici Udruge kineziologa, u svrhu provođenja projekta Što sve sportom mogu ja. Glavni cilj projekta je svoj djeci Vukovarsko - srijemske i Osječko – baranjske županije osigurati preduvjete i mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima. Ideja je podići nivo ponude univerzalnih sportskih aktivnosti i razvoj osnovnih motoričkih vještina za djecu predškolske i školske dobi.


Program škole rolanja trajao je dva školska sata. Učenici su naučili koja im je oprema potrebna za rolanje,osnovne elemente,tehniku rolanja i zaustavljanja.
Nakon usmenih uputa i demonstriranja kineziologa,učenici su stali na role i uz stručno vodstvo krenuli u vožnju rolama. Njihovi izrazi na licima,osmijeh i oduševljenje, pravi su pokazatelji zadovoljstva i uspješno završene obuke.
U razgovoru s kineziolozima,učiteljice su pokazale oduševljenje i spremnost za buduću suradnju, kako bismo zajednički nastavili razvijati sportski duh kod djece.

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom. Možete ih pregledati na poveznici u foto galeriji.

Učiteljice PŠ Bapska


[OPŠIRNIJE]Majčin dan u PŠ Bapska
Adrijana Leko / datum: 10. 5. 2019. 13:57

Učenici naše područne škole u Bapskoj zajedno sa svojim učiteljicama K. Zaborsky, M. Karačić i A. Leko te vjeroučiteljicom M. Bošnjaković u petak, 10.svibnja 2019. obilježili su Majčin dan. Integriranjem nastavnih sadržaja iz područja hrvatskoga jezika, vjeronauka te likovne i glazbene kulture učenici su proučavali način na koji se lik majke spominje u djelima književnika i likovnih umjetnika te ga povezivali s likom nebeske majke Marije. 

Na kraju integriranog dana učenicima su se u holu škole pridružile majke te nazočile kratkom prigodnom programu. Uz pjevanje pjesama i recitiranje učenici su svojim majkama poručili kako ih beskrajno vole svakoga dana, prigodom majčinog dana javno u školi iskazuju svoju ljubav.

Potekle su suze radosti i ponosa posebno pri završetku programa kada su učenici majkama poklonili dar kojeg su izrađivali u školi sa svojim učiteljicama. 

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom, pregledajte ih na poveznici..


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
Ksenija Zaborsky / datum: 17. 4. 2019. 23:24

Danas je poseban dan: 

najljepši planet što krasi svemirski svijet,

zeleno-plava krasotica Zemlja slavi imendan.

(Vera Zemunić )


 

U utorak, 16.4. 2019., u našoj područnoj školi Bapska je obilježen Dan planeta Zemlje. Organizirana je integrirana nastava. Učenici razredne nastave uključivali su se u aktivnosti iz nastavnih predmeta:
SR- Motivacijska pjesmica: Zemljin imendan – kratka analiza. Ppt-Naš planet, rad u skupinama–Istraživačka staza (istraži, saznaj, riješi).
MAT - Zelena matematika – NL –matematičke priče primjerene učenicima
HJ - izvođenje igrokaza: Čuvajmo Zemlju (analiza i poruka )
GK – pjevanje pjesmice i glazbena igra Zemlja
IUN – uređenje okoliša škole i oslikavanje ulaza škole (školica, cvijeće)
Povratkom u učionicu, učenici su iskazivali svoje dojmove o provedenom danu. Izrezivali su svoj dlan i na njega pisali eko - poruke. Evaluacija na kraju dana.
Na ploči su se nalazila dva plakata (Sretna Zemlja – Nesretna Zemlja ). Učenici su stavljali smješka na plakat, ovisno o tome kako su se osjećali nakon provedenih aktivnosti. U radno-zabavnoj atmosferi učenici su aktivno i motivirano obavljali svoje aktivnosti.

Neke trenutke zabilježili smo fotografijama koje možete pogledati u filmu.

Učiteljice: K. Zaborsky i M. Karačić


[OPŠIRNIJE]Novi koš u PŠ Bapska
Adrijana Leko / datum: 5. 4. 2019. 19:12

Proteklih je dana u našu područnu školu stigao novi mobilni koš. Naši učenici do sada su za vježbanje elemenata košarke odlazili na obližnje mjesno igralište te tamo na velikim koševima izvodili vođenje košarkaške lopte, ubacivanje lopte u koš, košarkaški dvokorak te uživali u igranju dječje košarke.

Sve to bilo je moguće organizirati samo za vrijeme lijepoga vremena, od sada s mobilnim košem takve aktivnosti mogu se organizirati u bilo koje vrijeme i u holu škole. Od trenutka montaže koša veselje, lupanje lopom i dječja galama odjekuje ne samo u vrijeme nastave TZK-a nego i pod svakim malim i dijelu velikog odmora. 

Zahvaljujemo ravnateljici na ovom iznenađenju kojim pomaže nama učiteljicama da svakodnevno radimo na podizanju kvalitete nastave u svim nastavnim područjima.


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava: Posjet gradu Iloku
Ksenija Zaborsky / datum: 5. 4. 2019. 09:51

U srijedu, 3.4.2019. godine učenici 2. razreda PŠ Bapska sa svojom učiteljicom K. Zaborsky posjetili su Vatrogasni dom u Iloku u sklopu terenske nastave iz prirode i društva (Zaštita od požara). Vatrogasci su nas lijepo dočekali. Učenici su imali priliku vidjeti vatrogasna vozila s kompletnom opremom. Djelatnici su im objasnili kako izgledaju različiti postupci gašenja požara a nakon iscrpnog objašnjenja sve su demonstrirali uz pomoć i sudjelovanje učenika. Učenici su imali priliku sjediti u vozilu. Upoznali su sastav garderobe i opremu koju vatrogasci koriste u određenim situacijama. Najuzbudljiviji dio bio je dizanje u visine vatrogasnom dizalicom. Vatrogasac, gospodin Ivo Bošnjak odgovarao je na znatiželjna dječja pitanja. Na kraju su nas vatrogasci počastili sokovima i grickalicama. Posjetili smo Gradsku knjižnicu i čitaonicu grada Iloka. Tamo su nas dočekale ljubazne knjižničarke koje su nas upoznale s odjelima knjižnice. Učenici su naglas čitali priče. Bajku Tri praščića pročitala je knjižničarka V.Janega, a nakon toga s učenicima je razgovarala o pročitanoj bajki. 

Iskoristili smo prekrasni dan za šetnju iločkim parkom, ponovili smo sve o godišnjem dobu proljeće i o kulturnim ustanovama. Na putu do automobila ponavljali smo sve o prometu. Bio je to dan za pamćenje i odmor od uobičajenih obaveza u školskim klupama.

Zahvaljujem vatrogascima, knjižničarkama i gospođi D. Kovač na pomoći  u organizaciji terenske nastave i novim spoznajama! 

Fotografije možete pogledati na poveznici https://photos.app.goo.gl/sWERrjs4YptyR64P8​

Učiteljica K. Zaborsky


[OPŠIRNIJE]RSS


Dani kruha PŠ Bapska

U PŠ Bapska obilježeni su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Donosimo djelić atmosfere.

Video

preskoči na navigaciju